Mobilni telefon je največkrat vedno z vami, tudi na počitnicah. Da bodo vaša potovanja čim bolj brezskrbna in sproščena, smo za vas pripravili nekaj
koristnih napotkov.



Mobilni internet

Cene prenosa podatkov so v tujini lahko občutno višje kot doma, zato vam priporočamo, da premislite o vklopu ene izmed opcij za prenos podatkov v tujini oz. za vse, ki v tujini ne želite uporabljati prenosa podatkov, da blokirate GPRS prenos podatkov na mobilnem telefonu ali pa pri operaterju. V tujini izklopite gostovanje (roaming) ali pa podatkovno povezavo vklopite le po potrebi. Uporabljajte WI-FI dostopne točke, ki so največkrat brezplačne (hoteli, bari ...). Si.mobil in Mobitel do 30.09.2013 ponujata plačljivi opciji za nemoteno uporabo interneta na Hrvaškem. 

 

Preusmeritve na odzvinik, drugo številko

Kadar ste zasedeni ali se ne morete oglasiti na klic, ga preusmerite na drugo telefonsko številko, bodisi mobilno, stacionarno ali v telefonski predal.
Odzivnik vam pred odhodom v tujino omogoča nastavitev naslednjih preusmeritev:
-Če nastavite preusmeritev vseh dohodnih klicev v Odzivnik, bodo vsi vaši prejeti klici preusmerjeni v Odzivnik, brezplačni.
-Če nastavite preusmeritev "zasedeno", "brez odgovora" ali "nedosegljiv", boste krili stroške za dva mednarodna klica (za klic iz Slovenije in nazaj na preusmerjeno številko).
-Med gostovanjem v državah članicah Evropske unije bodo vsi vaši prejeti klici preusmerjeni v Odzivnik brezplačni, ne glede na to kakšno preusmeritev v Odzivnik imate nastavljeno ("vsi klici", "zasedeno", "brez odgovora" ali "nedosegljiv").

Preusmeritev lahko kadarkoli izključite v meniju mobitela ali pa v mobitel vtipkajte ##002# in potrdite tipko za klic. Preusmeritve lahko kadarkoli ponovno vključite.



Izbira operaterja

Ko ste v tujini lahko uporabljate omrežja vseh operaterjev, s katerimi ima vaš operater podpisano pogodbo o gostovanju. Obstajata 2 možnosti priključitve na omrežje tujega operaterja:    
-avtomatska izbira omrežja:
    -če imate svoj telefon nastavljen na "avtomatsko izbiro omrežja", bo sam poiskal operaterja, ki ima na določenem področju najmočnejši signal
-ročna izbira omrežja:
    -če svoj mobilni telefon nastavite na "ročno izbiro omrežja", vsakič sproti izberete operaterja, katerega storitve želite uporabljati. To vam omogoča, da si v državi, v kateri je več operaterjev, izberete tistega, ki je cenovno najugodnejši ali omogoča določene storitve. Tudi v Slovenji se včasih ob meji s sosednjimi državami zgodi, da se mobilni telefon sam priklopi na omrežje tujega operaterja. V tem primeru je bolje, če imate mobilni telefon nastavljen na "ročno izbiro omrežja".

 

vir podatkov: www.a1.si, www.telekom.si